Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Blog: Planten watergeven met leidingwater is ouderwets!

Het is makkelijker dan je denkt! Mijn tuinmanshart begint altijd sneller te kloppen als ik een tuin vol beplanting zie. Het is een oase voor vogels en insecten en vergeet vooral jezelf niet, van een groene tuin word je gelukkig. Een tuin vol beplanting lijkt ontzettend veel werk, maar niets is minder waar! Door planten dicht op elkaar te zetten, geef je onkruid bijna geen kans. Twee keer per jaar snoeien en tussendoor een uurtje bijhouden, is meestal voldoende. En uiteraard heeft een groene tuin water nodig. We gaan allemaal met de tuinslang of een gieter langs de borders om alle planten genoeg water te geven.

Maar… is het watergeven van je planten met leidingwater niet ouderwets? Allereerst is regenwater beter voor planten en dat krijgen we gratis van moeder natuur! Een welbekende manier van regenwater opvangen is toch wel de regenton. Maar we zitten natuurlijk niet stil en zijn steeds bezig met nieuwe, leuke en slimme oplossingen op het gebied van watermanagement in de tuin. Wat denk je van een regenwaterbuffertank die je onder jouw gazon, terras of border kunt plaatsen. In deze ondergrondse tank vang je regenwater op dat bijvoorbeeld van het dak van je huis of veranda komt. Voordat het regenwater de tank bereikt wordt het eerst gefilterd zodat de vuildeeltjes niet meekomen. Als het regenwater opgeslagen is, moet het natuurlijk wel in de tuin terecht komen. Met de pomp in deze tank kun je eenvoudig het regenwater oppompen om de tuin water te geven wanneer jij dat nodig vindt. Nu sla je meerdere vliegen in een klap! Jouw planten krijgen op deze manier geen leidingwater maar regenwater, je voorkomt dat het water het riool in loopt en je geeft het water terug aan de natuur.

Een tank kan tot wel 2.000 liter opvangen. Maar het opgevangen regenwater heeft nog meer voordelen. Lap je ramen eens met regenwater, je zult zien dat er geen strepen achterblijven want er zit geen kalk in. Dit geldt natuurlijk ook voor het wassen van jouw auto. Door geen leidingwater te gebruiken zet je meteen een streep door de waterrekening. Je kunt de inhoud van de tank zelfs uitbreiden van 2.000 liter naar 8.000 liter, waardoor je nog veel meer kunt dan alleen je tuin watergeven. Denk daarbij aan het doorspoelen van je toilet of het laten draaien van de wasmachine.

Mag ik jullie een kleine tip geven? Kijk eens op de website van jouw gemeente. Door de toegenomen wateroverlast en de warme droge zomers verplichten veel gemeenten hun bewoners de regenpijp af te koppelen. Gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenwater meestal wel met een afkoppel- of klimaatsubsidie. Zo werken we met zijn allen toe naar een beter watermanagement.