Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Blog: Slim omgaan met water in de tuin

Wat een winter hebben we gehad! Nou ja winter? Het leek wel herfst met maar liefst drie stormen op een rij en flink veel regen. Volgens deskundigen krijgen we in de toekomst, als gevolg van de klimaatverandering, steeds vaker dit soort winters. Het klimaat verandert overduidelijk. De zomers zijn heet en droog waardoor we de tuin extra water moeten geven. In de herfst en winter hebben we te maken met zware onweersbuien en stormen waardoor de bestrating kan verzakken of waterplassen op je terras blijven staan. Het is dus belangrijk om anders om te gaan met water in de tuin, watermanagement! Watermanagement betekent eigenlijk dat je het regenwater in je tuin laat en het niet meer afvoert via het riool.

We brengen steeds meer tijd door in de tuin en dat vind ik leuk om te zien! Er komt ook meer beplanting in de tuin terug, waar ik als tuinman natuurlijk heel blij van word! Zeg nou zelf, het is toch een heerlijke bezigheid: op een warme zomeravond je tuin sproeien en planten weer zien opfleuren. Buiten dat beplanting een tuin veel sfeer en biodiversiteit geeft, draagt het ook bij aan watermanagement. Planten nemen namelijk het regenwater op en zorgen er dus voor dat regenwater in de tuin blijft. Maar er zijn nog veel meer slimme en duurzame manieren om regenwater in de tuin te houden, wat dacht je van een regenton? Of een lijngoot! Het leuke is dat de lijngoot op een ondergronds infiltratiesysteem aangesloten kan worden, ook wel Rainbloxx genoemd. Er gebeurt een hoop onder de grond en zelf heb je hier geen omkijken naar. Deze Rainbloxx werken als een spons. Ze vangen het regenwater op, houden het vast en geven het op een later moment weer geleidelijk aan de beplanting terug. Op deze manier hoef je je tuin minder leidingwater te geven tijdens warme dagen en belast je het riool niet als het overvol is tijdens hevige regenbuien. Je kunt de ondergrondse infiltratiesystemen zelfs op verschillende manieren sfeervol afwerken. Dat kan door tegels, gras of stabilisatieplaten met bijvoorbeeld boomschors overheen leggen. Zo zie je niets van het ondergrondse infiltratiesysteem, maar ben je wel bezig met een klimaatbestendige tuin. En dat is optimaal genieten van je tuin en water teruggeven aan de natuur! De juiste watermanagementbalans vinden in je tuin is belangrijk.


Een leuk weetje
Er zijn diverse Rainbloxx infiltratiesystemen of het nou voor een grote of een kleine tuin is. Wist je dat er al veel gemeentes zijn die dit afkoppelen van hemelwater stimuleren met afkoppel- of klimaatsubsidie. Kijk maar eens op de website van jouw gemeente of zij subsidie geven voor het afkoppelen van regenwater.